Dünya

Türkiye’de gıda israfı artıyor: Kişi başı 93 kg gıda çöpe gidiyor

Dünyada her yıl 931 milyon ton gıda, Türkiye’de ise her yıl 18,1 milyon ton gıda israf ediliyor. Türkiye’deki gıda israfının %42’si evlerde çöpe giden gıdalardan kaynaklanıyor. Evlerden atılan kişi başı 93 kg gıda konusu, her gün çöpe attığımız ekmek miktarı 4.9 milyon adet ve bu rakamlar bizi dünyada kişi başına en çok gıdanın israf edildiği 3. ülke yapıyor.

Ülkemizde her yıl israf edilen 18,1 milyon ton gıda, 603 bin çöp kamyonunun taşıdığı çöp miktarına tekabül ediyor. Bunda kişi başı meskenlerden atılan 93 kg gıda, her gün çöpe attığımız yaklaşık 4,9 milyon adet ekmek anlamına geliyor ve bu rakamlar bizi dünyada her gün en çok gıdanın israf edildiği 3. ülke yapıyor. kişi

184 LİTRE SU BOŞA ATILIYOR

Türkiye’de yıllık gıda israfı, yılda ortalama 10 milyon aracın ürettiği CO2 emisyonuyla aynı etkiye sahip. Yiyecek yenilebilir hale gelene kadar tonlarca litre su kullanılıyor. Bu nedenle atılan her gıda su israfına neden olur. 1 kg etin yanında 15.500 litre su, 1 kg domatesin yanında 184 litre su israf ediliyor.

Compass Group PLC, her Nisan ayında 40’a yakın ülkedeki müşterilerini, çalışanlarını, tedarikçilerini ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirerek küresel “Gıda İsrafını Durdur Günü” hareketine öncülük etmektedir.

Compass Group PLC, dünyanın ısınmasını büyük ölçüde artıran sera gazı emisyonlarındaki artışa gıda atıklarının %8-10 oranında katkıda bulunduğunu ve yaşam maliyetlerinin arttığı bu çağda gıda israfını azaltmak için harekete geçmenin her zamankinden daha değerli olduğunu söylüyor. Gıda enflasyonu nedeniyle sürekli artıyor.

Compass Group, 2020 yılında hizmet verdiği tesislerde 2030 yılına kadar gıda israfını %50 oranında azaltmayı taahhüt etmekte ve bu hedefe ulaşmak için atık teknolojisi yönetim sistemlerini kullanmaktadır. Önümüzdeki yıllarda tüm dünyadaki tesislerinde “gıda atığı ölçüm teknolojisini” yaygınlaştıracak ve müşterilerinin gıda israfını azaltma konusundaki gelişmeleri takip etmelerini sağlayacaktır.

Sofra/Compass Group Türkiye İcra Kurulu Başkanı ve CEO’su Nihat Kartal, bahisle ilgili olarak şunları söyledi:

“2017 yılında Compass Group USA tarafından başlatılan Gıda İsrafını Durdurma Günü, gıda israfıyla mücadelede Uluslararası Eylem Günüdür. Yedinci Gıda İsrafını Durdurma Günü’nü kutlayan Compass Group, gıda israfını azaltmanın çevresel ve toplumsal faydaları konusunda farkındalığı artırmaya yönelik küresel bir kampanyaya öncülük ediyor. Ortaya çıkan bilgiler, önemli bir küresel sorunla karşı karşıya olduğumuzu kanıtlıyor.

Yılda 5 milyardan fazla öğün üretirken israf konusunda gerekli tüm önlemleri alan Compass Grubu’nun bir modülü olarak tüm çalışanlarımız, tedarikçilerimiz ve müşterilerimizle iş birliği içinde gıda israfını önleme konusunda toplumu bilinçlendirmeye çalışıyoruz.

Özellikle “Gıda İsrafını Durdur Günü” vesilesiyle, çalışanlarımızı ve tüketicilerimizi gıda israfını azaltmaya teşvik etmeyi, toplumun olumsuz tutum ve davranışlarını değiştirmeye yönelik çabaları desteklemeyi hedefliyoruz. Üretim tesislerimizde israfı önlemek ve gıdaya gerçekten değer vermek için menü planlamasından başlayarak etkin satın alma, sistematik depolama, yenilikçi reçeteleme, üretim ve tüketimde atıkların ölçülmesi ve takibi, atıkların geri dönüşümü konularında ekiplerimize düzenli olarak eğitimler veriyoruz.

İSRAF EDİLEN GIDA KARBONDİOKSİT SALINIMINI TETİKLER

Çöpe giden her yemekle birlikte tarladan sofraya uzanan macerada harcanan su, yakıt, güç, zaman ve emek de boşa gidiyor ve küresel ısınmayı olumsuz etkiliyor. Atık gıda, her yıl 2,3 milyar ton karbondioksit emisyonuna eşittir.

İşletmemizin çevreye olan etkisini azaltmak için müşterilerimizle iş birliği içinde biyoatıklarımızı gübreye dönüştürerek doğaya geri kazandırıyoruz. Dünyada 690 milyon insan açlık içinde yaşarken, tüketim alışkanlıklarımızı gözden geçirmeliyiz. Herkesin bu konuda bilinçlenmesi ve harekete geçmesi için bilinçlendirme çalışmalarımıza devam edeceğiz.”

Compass Group israfa karşı ne yapar:

– Compass Group bu ay, gıda israfını kaynağında önlemek için kullandıkları en iyi gıda atığı içgörülerini, ipuçlarını ve araçları paylaşmak üzere dünyanın dört bir yanından 1.500’den fazla Compass şefini bir araya getiren ilk Küresel Mutfak Forumu olan ‘Değişim Yapan Şefler’i başlattı.

– Compass Group geçen yıl 28 ülkede kendi gıda israfını %28 oranında azalttı. 2030 yılına kadar küresel operasyonlarında gıda israfını yarı yarıya azaltma hedefine ulaşma yolunda ilerliyor.

– Compass Group, tamamen iyi olan fazla gıdanın israf edilmesini önlemek için fazla gıdayı topluluklarında yaşayan insanlara dağıtmak için dünya çapında birçok sivil toplum kuruluşu ve topluluk girişimiyle birlikte çalışır. Geçen yıl, en büyük uluslararası pazarlardaki yerel topluluklara 1,3 milyondan fazla yemek bağışladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu