Haber

Kocaeli’de Geleneksel Kaz Festivali Düzenlendi

Kocaeli’nin İzmit ilçesine bağlı kırsal Eseler Mahallesi’nde 3 asırdır yaşatılan “Kaz Bayramı” geleneği nedeniyle düzenlenen festivale yüzlerce kişi katıldı ve 500 kaz kesilerek misafirlere ikram edildi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Kent Konseyi ve mahalle sakinlerinin iş birliğiyle düzenlenen klasik 3. Kaz Bayramı etkinliği, kent sakinlerinin yoğun katılımıyla İzmit Eseler köyünde gerçekleştirildi. Geçmişi 200 yıl öncesine dayanan Kaz Bayramı etkinliğinde çeşitli ritüeller de gerçekleştirildi. Kaz Bayramı’nda Kocaeli’nin yerel ve kültürel değerleri sergilendi. Köylülerin ürettikleri yöresel ürünleri satabilecekleri stantlar vardı. Etkinliğe katılan vatandaşlara klasik yöntemle pişirilen kaz yufka eşliğinde ikram edildi. Çevre il, ilçe ve farklı köylerden gelen yüzlerce kişi, saatlerce pişirilen 500 hafriyat ürününü büyük bir keyifle yedi.

“Dört köy insanı bir araya geldi”

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın yanı sıra çok sayıda siyasi parti temsilcisi ve vatandaşlar katıldı. Geçtiğimiz yıllarda kış hazırlıkları açısından kaz ve kaz yağının çok kıymetli olduğunu hatırlatan Önder Büyükakın, “Bunu önemli kılan, bir arada, iş birliği içinde çalışmaktır. Bu açıdan bizi başarıya taşıyacak olan birlik ve beraberliğimizdir. Bizleri geleceğe taşıyoruz. Kaz Bayramı artık bir gelenek haline geldi. Buranın güzel olduğunu baktığımızda anlıyoruz.” “Bir araya gelmek çok önemli. 4 köy halkının bir araya gelmesi, çevreden insanların gelmesi, bu geleneğin yaşatılması çok önemli” dedi.

“Kars kazına rakip olmaya geliyoruz”

Öte yandan Başkan Büyükakın, Kars’tan gelerek Kaz Bayramı Şenliği’ne katılan girişimci Nuran Özyılmaz’a esprili bir dille, “Bu kaz işi sadece Kars’ta değil. Kazlarımız da meşhur. Sizinle yarışın” derken Özyılmaz, “Bu şehri o kadar sevdim ki bu sene de geldim. Tekrar geleceğim. Bu etkinliği çok değerli buluyorum. Ama Kars kazına rakip tanımıyorum” dedi.

“Kültürel mirasımıza sahip çıkmalıyız”

Kaz Bayramının bir klasik haline geldiğini belirten Kocaeli Kent Konseyi Ali Korkmaz, “Kültür mirasımıza sahip çıkmalıyız. Kültürel değerlerimizin ön plana çıktığı bu programlar çok önemli. Kocaeli Kent Konseyi olarak yerel kültürümüze sahip çıkıyoruz” dedi. ve her anlamda kültürel değerlerimiz. Gece gündüz çalışıyoruz. “Hanımlarımıza ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Kazların masaya gelme süreci

Kaz Bayramı her yıl Ocak ayının ikinci yarısında köy büyüklerinin belirlediği tarihte kutlanır. Bayram hazırlıkları kuru hamurun açılması ve kazların imece usulü beslenmesiyle başlar. Kazların pişirilmesinde kullanılacak doğal şişler kızılcık ağaçlarından kesilerek hazırlanır. Bayramdan 2 gün önce toplu olarak kesilen kazların tüyleri ve içleri temizlenip bir gece dinlenmeye bırakılıyor ve donmuş yağları alınarak “baş ve ayak çanağı” yapılıyor. Kazın etinin yanı sıra yağı da yıllık ihtiyacını karşılar. Bir gün suda bekletilen kazlar, bayram sabahı sudan çıkarılıp şişlere dizilir, kaz tavalarına bir ölçü su konularak fırına verilir. Öğleden sonra fırından alınan kazlar sofralardaki yerini alarak, kaz yağına batırılmış tirit, taşlık dolması, şekerli börek, kaz ciğeri böreği ve erik kompostosu eşliğinde misafirlere servis ediliyor. – KOCAELİ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu