Haber

Bisiklet dostu şehir: Konya

Bugün 3 Haziran Dünya Bisiklet Günü.

Bu karar Birleşmiş Milletler tarafından 2018 yılında insan ve doğa dostu bisiklet kullanımını teşvik etmek amacıyla alınmıştır.

Küresel ısınmaya en az etki eden ulaşım aracı olan bisikletler için birçok şehirde özel yol güzergahları bulunuyor.

Konuyla ilgili vizyon çalışmasına katılan illerden biri de Konya’dır.

Konya’da bisiklet yolu

Dünyanın en uzun bisiklet yolu Konya’da

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay liderliğinde dünyanın en uzun bisiklet yolu ağına sahip kent.

Altay, Yapılan çalışmalar sayesinde şehrin bisiklet ulaşımında çok daha pürüzsüz bir noktaya taşındığını, bisiklet ulaşımını şehrin geneline yaymayı en değerli hedeflerinden biri haline getirdiklerini söyledi.

“2030’a kadar uzunluğu 800 kilometreye çıkarmayı hedefliyoruz”

Konya’nın ulaşım standartlarını her alanda yükseltmeye devam ettiklerini belirten Altay, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu alanda en değerli çalışmalarımızı bisiklet üzerine yaptık. Bisiklet Master Planımız Türkiye’de ilk kez onaylandı ve bu plan sayesinde şehrimiz Uluslararası İdealkent Ödülü’nü kazandı. Konya, 604 kilometrelik bisiklet yolu ağ uzunluğu ile dünyanın önde gelen şehirlerinden biridir. Türkiye’nin en uzun bisiklet yoluna sahip iliyiz. 2030 yılına kadar bu uzunluğu 800 kilometreye çıkarmayı hedefliyoruz. İlimizde bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak ve bu konuya dikkat çekmek amacıyla ‘Bisiklet Kenti Konya’ temalı fotoğraf yarışı ve Bisiklet Yarışı gibi çeşitli etkinlikler de düzenliyoruz. Onbinlerce bisiklet kullanıcısının katılımıyla gerçekleşen festival.

Konya’da bisiklet yolu

“Uygulamanın ayrıca bisikletçiler için bir rota planlama seçeneği var”

Bisiklet taşımacılığı alanında hayata geçirdikleri uygulamalarla bisiklet sürücülerine çok daha güvenilir bir ulaşım imkanı sağladıklarına değinen Altay, sözlerini şöyle sürdürdü:

Kendi geliştirdiğimiz Akıllı Bisiklet Ulaşım Sistemi ABUS sayesinde şehrimizde bisiklet yolları, bisiklet tamir istasyonları, kiralık bisiklet istasyonları, bisiklet parkları ve bisiklet park yerlerinin konumlarını sunuyoruz. Uygulama ayrıca bisikletçiler için bir rota planlama seçeneğine de sahiptir. ABUS ayrıca Konya’daki tüm müzelere, tarihi eserlere, antik yerleşim ve harabelere, doğal güzelliklere ve yeşil alanlara erişim sağlamaktadır. Bir başka projemiz daha var, Türkiye’de bir ilk olan bisiklet ulaşımının güvenliğini sağlamak amacıyla hayata geçirdiğimiz İnançlı Okul Yolları Projesi. Çocuklarımızın bisiklet yollarında inançlı bir şekilde okula gitmelerini sağlamak amacı ile bu projeyi hayata geçiriyoruz.

“50 otobüsümüzde bisiklet taşıma aparatları var”

Konya’da bisiklet sürücüleri için her türlü imkanı sunduklarını belirten Altay, şöyle konuştu:

Şehrimizin onlarca farklı noktasına bisiklet tamir istasyonları yerleştirdik. Şehir merkezinde bisiklet kullanımının yoğun olduğu noktalarda park ihtiyacını karşılamak için şehir estetiğine uygun bisiklet parkları kurduk. Örnek projelerimizden biri olan kapalı otoparklarımız için yaptığımız iki katlı bisiklet parklarımız, ülkemizde kapalı otoparklarda faaliyet gösteren ilk bisiklet parkları oldu. Uzun mesafelere bisiklet ulaşımını kolaylaştırmak için ilimizde raylı sistem güzergâhlarında hizmet veren Bisiklet Tramvayı’nı Türkiye’de ilk kez kullanıma açtık. 50 otobüsümüzde bisiklet taşıma aparatları bulunmaktadır. Ana caddeler üzerine kurduğumuz bisiklet köprüleri ise kullanıcılara hızlı ve güvenilir bir ulaşım imkanı sunma noktasında en değerli çalışmalarımızdan biri oldu. Come to the Mascide to Play başta olmak üzere çocuklar için yaptığımız pek çok proje ile her yıl binlerce bisikleti hediye ediyoruz.

Konya’da bisiklet yolu

Başkan Altay, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından kente kazandırılan Türkiye’nin İlk Olimpik Velodromunun Konya’da bisiklet kullanımına ve kentin spor altyapısına da büyük katkı sağladığını vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu