Haber

Başkan Altay: “Sıfır Atık Vizyonu Bir Dünya Markası Oldu”

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde 2017 yılında başlatılan “Sıfır Atık Projesi”nin küresel bir çevre hareketine dönüştüğünü belirterek,” Birleşmiş Milletler, her yıl 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü tüm dünyada kutlanacak.

Birleşmiş Milletler’in bu kararı sayesinde Türk Yüzyılının en büyük çevre hareketi olan Sıfır Atık vizyonu bir dünya markası haline geldi.” Önder Altay, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen “Sıfır Atık Projesi” kapsamında Konya Sıfır Atık Yönetim Planını aktif bir şekilde hayata geçirdiklerini belirterek, bu konuda örnek çalışmaları hayata geçirdiklerini belirtti. Konya’ya saygılar.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü vesilesiyle bir açıklama yaparak Konya’da yürüttükleri Sıfır Atık ve saf elektrik çalışmalarını anlattı.

Cumhurbaşkanı Altay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde 2017 yılında başlatılan “Sıfır Atık Projesi”nin hem Türkiye’nin çevreye, doğaya, hem de ekonomiye sağladığı katkılarla ülkemizi ve milletimizi gururlandırmaya devam ettiğini söyledi. ve aldığı uluslararası ödüllerle de adından söz ettiriyor. .

BM GENEL KURULUNDA 105 ÜLKE EKİ İLE KABUL EDİLMİŞTİR

Eylül 2022’de Sayın Emine Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri ile Küresel Sıfır Atık İyi Niyet Bildirgesi’ni imzalamasının ardından, Türkiye’nin iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik ile mücadele planları kapsamında yeniden BM’ye sunduğu Sıfır Atık kararı gündeme geldi. gelişme, BM Genel Kurulu’ndaydı. Önder Altay, 105 ülkenin desteğiyle kabul edildiğine işaret ederek, “Bu kararla birlikte bundan sonra her yıl 30 Mart Dünya Sıfır Atık Günü olarak tüm dünyada kutlanacak. Böylece tüm çevre projelerimizin çatısı olan Sıfır Atık Hareketi’nin küresel bir çevre hareketi olduğu Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararı ile desteklenmiştir. Türk Yüzyılının en büyük çevre hareketi olan Sıfır Atık vizyonu BM’nin bu kararı sayesinde bir dünya markası haline geldi.

“KONYA SIFIR ATIK YÖNETİM PLANINI ETKİN BİR ŞEKİLDE UYGULUYORUZ”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen “Sıfır Atık Projesi” kapsamında; Konya Sıfır Atık Yönetim Planını aktif olarak uyguladıklarını vurgulayan Lider Altay, “Öncelikle proje kapsamında; Tüm vatandaşlarımızın ulaşabileceği detaylı bilgi ve haritaların yer aldığı Sıfır Atık Bilgi Sistemini oluşturduk. Sıfır Atık Projesi’nin Konya’da daha etkin uygulanabilmesi için; Ülkemizde bir ilk olarak hazırladığımız Konya İli Sıfır Atık Yönetim Sistemi Planı doğrultusunda pilot okul ve pilot mahallelerde Sıfır Atık Projesi’ni başlattık. Dağıtılan ekipmanlar ile atıklar türlerine göre farklı şekilde toplanıyor. Toplama noktaları, atık büyüklükleri ve toplanan atıkların toplanma sıklıkları gibi verilerin web ve taşınabilir uygulamalarda görüntülenebilmesi için web sitesi oluşturulmuştur. Sıfır Atık konusunda farkındalık yaratmak için okullarda bilinçlendirme, bilinçlendirme, tiyatro gibi etkinlikler gerçekleştiriliyor. Açık ve kapalı alanlara kurduğumuz Sıfır Atık Standları ile halkımızı bilinçlendirirken, Konyaspor kulübü ile birlikte yürüttüğümüz Yeşil Tribün Projesi ile halkımızın duyarlılığı artırılmaya çalışıldı.

“İLERİ TEKNOLOJİ İLE ATIK AYIRMAYI GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”

Çalışmalarına başlanan “Ambalaj Atıkları Toplama ve Ayırma Tesisi” sayesinde kaynağında toplanan ambalaj atıklarının türlerine göre ayrıştırılarak döngüsel ekonomiye kazandırılacağını belirten Önder Altay, şunları kaydetti: “Burada atıkların ayrıştırma işlemlerini yüksek teknolojili optik okuyuculu bir sistemle gerçekleştireceğiz. Ayrıca Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ilimize kazandırılacak olan Yeni Motorlu Taşıtlar Sanayii, kentsel dönüşüm projelerimiz arasında yer alan Eski Sanayi ve Karatay Sanayi’nin yeniden konumlandırılması ile ülkemizin ilk Sıfır Atık Sanayi Sitesi olacak.

ÖRNEK PROJELER KONYA’DA UYGULANIYOR

Konya Büyükşehir Belediyesi olarak Sıfır Atık politikası, döngüsel ekonomi modeli ve iklim değişikliği ile ilgili çalışmalar doğrultusunda; Önder Altay, atık suyun geri kazanımı, organik atıklardan elektrik üretimi ve yeşil enerji kaynaklarının aktif kullanımı konularında da çalışmalar yürüttüklerini hatırlatarak, “Bu kapsamda; Bugüne kadar Konya genelindeki 6 biyometanizasyon tesisimizde toplam 687 milyon kilovat elektrik enerjisi ürettik. Ayrıca Mor Şebeke adını verdiğimiz ve Türkiye’de bir ilk olan bir çalışma ile Konya Atıksu Arıtma Tesisimizde arıtılan atıksuları 2 milyon 500 bin metrekare yeşil alanın sulanmasında kullanıyoruz. Atık Su Arıtma Tesislerimizdeki prosesler sonucunda oluşan metan gazını elektrik enerjisine dönüştürür; Bu sayede her yıl milyonlarca kilovatsaat elektrik enerjisi üretiyoruz. Ayrıca arıtma çamurunu gübre haline getirerek çiftçilerimize veriyoruz. Bu uygulama için izin belgesi alan Türkiye’nin ilk Büyükşehir Belediyesi olduk. Katı atık depolama alanlarımıza gelen atıkların kirletici etkilerini ortadan kaldırmak ve bu atıklarla elektrik enerjisi üretmek amacıyla; Ayrıca 13,33 megavat gücünde ve 25,56 megavat lisans kapasiteli Katkılı Atık Bertaraf ve Elektrik Üretim Tesisi’ni de şehrimize kazandırdık.”

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu