Moody’s, İtalya’nın görünümünü pozitife yükseltti
Investing.com — Moody’s Ratings, bugün İtalya Hükümeti’nin görünümünü durağandan pozitife revize ederken, ülkenin uzun vadeli ihraççı ve öncelikli teminatsız notlarını Baa3 seviyesinde teyit etti. Yabancı para cinsinden öncelikli teminatsız MTN programı ve raf notları da (P)Baa3 seviyesinde onaylandı. Yerel para birimi ticari kağıt notu Prime-3’te, yabancı para birimi diğer kısa vadeli program notu ise (P)Prime-3’te teyit edildi.
Pozitif görünüm değişikliği, 2024 yılında beklenenden daha iyi mali performans ve istikrarlı bir iç siyasi ortamdan kaynaklanıyor. Bu faktörler, mali göstergelerin hükümetin orta vadeli mali-yapısal planı doğrultusunda iyileşmeye devam etme olasılığını artırıyor. Pozitif görünüm ayrıca güçlü işgücü piyasası, sağlıklı hane halkı ve şirket bilançoları ile sağlam bankacılık sektörü tarafından destekleniyor. Net uluslararası yatırım pozisyonundaki beklenen iyileşmeler, ekonomik dayanıklılığı destekleyecek ve İtalya’nın olay riskine karşı duyarlılığını azaltacak.
Baa3 notlarının teyidi, İtalya’nın büyük ekonomisini ve benzer notlu ülkelere kıyasla etkili kurumlarını ve yönetişimini dikkate alıyor. İtalya’nın büyük ve zengin ekonomisi, etkili politika yapımı ve kurumsal kapasitesi, yüksek derecede ekonomik dayanıklılık sağlıyor. Bununla birlikte, not teyidi aynı zamanda İtalya’nın yüksek borç yükünü de kabul ediyor. Bu borç yükü, kademeli olarak zayıflayan borç ödeme gücü ve nüfusun yaşlanmasıyla ilgili yapısal zorluklarla birlikte, kredi profilinde kısıtlayıcı bir faktör olmaya devam ediyor.
İtalya’nın uzun vadeli yerel ve yabancı para birimi tahvil ülke tavanları Aa3 seviyesinde değişmeden kaldı. Bu, euro bölgesi ülkeleri için tipiktir ve euro bölgesinin güçlü ortak kurumsal, yasal ve düzenleyici çerçevesinin yanı sıra likidite desteği ve diğer kriz yönetimi mekanizmalarının faydalarını yansıtır.
2024 yılında İtalya’nın mali sonucu beklenenden daha iyi oldu. Bütçelenen %3,8’e kıyasla açık GSYİH’nin %3,4’ü seviyesinde gerçekleşti. Daha iyi mali sonucun ana itici gücü, esas olarak kişisel gelir ve diğer vergilerden gelen güçlü gelir artışının yardımıyla harcamalardaki azalmaydı. İç siyasi istikrar, hükümetin açıkları daraltmaya ve artan birincil fazlalara ulaşmaya devam etme olasılığını artırıyor.
2025 ve 2026 yılları için gelir artışının nominal GSYİH büyümesiyle uyumlu olması bekleniyor. Doğrudan ve dolaylı vergiler, güçlü işgücü piyasası ve nominal ücret artışı tarafından desteklenecek. Harcama artışı esas olarak Toparlanma ve Dayanıklılık Tesisi (RRF) kapsamındaki artan sermaye harcamalarından kaynaklanacak. Bu arada, cari harcamalar kamu sektörü ücret artışları nedeniyle ılımlı bir şekilde artacak.
Mali açığın 2026 yılında GSYİH’nin %3,0’ünün biraz altına düşmesi bekleniyor. Genişleyen birincil fazlalar, kademeli olarak artan faiz ödemelerini dengeleyecek. İtalya’nın borç ödeme gücü göstergeleri, benzer şekilde derecelendirilen ülkelere ve İtalya’nın kendi geçmişine kıyasla güçlü kalacak. Gelire oranla faiz ödemeleri, 2024’teki %8,2’den 2030’a kadar %9,5’e yaklaşacak.
İtalya’nın borç yükünün, süper bonus ile ilgili yılda GSYİH’nin yaklaşık %2’si civarında olan stok-akış düzeltmeleri nedeniyle 2025 ve 2026’da artması bekleniyor. Hükümet borcunun 2026 ve 2027’de GSYİH’nin %138,4’üne ulaşması bekleniyor. Bu oran geçen yıl %135,3 seviyesindeydi. 2028’den itibaren, sürdürülebilir birincil fazlaların borç yükünü kademeli bir düşüş eğilimine sokması bekleniyor.
Çeşitli işgücü piyasası göstergeleri, potansiyel gelecekteki şoklara karşı artan ekonomik dayanıklılığa işaret ediyor. İşsizlik oranı Mart 2025’te %6 idi ve önümüzdeki yıllarda bu seviyede kalması bekleniyor. İstihdam, çalışma çağındaki nüfusun düşmesini yansıtarak işgücünden daha hızlı büyümeye devam edecek.
Genel olarak, özel sektör borcu nispeten düşük olup, bu durum ekonomik dayanıklılık için önemli bir destek faktörüdür. Hane halkları ve finansal olmayan şirketlere verilen toplam kredi 2024 yılında GSYİH’nin yaklaşık %95’i iken, euro bölgesinin tamamı için bu oran %158 idi.
Finansal açıdan sağlam bir bankacılık sektörü de ekonomik dayanıklılığı destekliyor. İtalyan bankaları güçlü sermayeleşme, iyileştirilmiş karlılık, bol likidite ve güçlü varlık kalitesi gösteriyor. Bankacılık sektörünün varlık kalitesindeki istikrarlı iyileşme, hükümetin Garanzia sulla Cartolarizzazione delle Sofferenze (GACS) garanti programı tarafından kolaylaştırıldı. Bu durum, 2024 sonu itibarıyla GSYİH’nin %0,4’üne denk daha yüksek koşullu yükümlülükler pahasına gerçekleşti.
Bununla birlikte, dış likidite iyileştirmeleri İtalya’nın şok emme kapasitesini destekliyor. Ülkenin cari işlemler dengesi, enerji fiyat şokunun etkileri dağıldıkça ve İtalyan ihracatçıların rekabet gücü büyük euro bölgesi emsallerine göre iyileştikçe, 2023’teki %0,1’den 2024’te GSYİH’nin %1,1’ine yükseldi.
Baa3 notlarının teyidi, çoğu derecelendirme emsalinden daha güçlü olan ekonomik, kurumsal ve yönetişim gücü seviyelerini dikkate alıyor. İtalya, sağlam politika etkinliği ve kurumsal kapasiteyle birleştiğinde yüksek derecede ekonomik dayanıklılık sağlayan büyük ve zengin bir ekonomiye sahip.
İtalya’nın derecelendirmesi ayrıca, ECB’nin bir ülkenin temellerince açıklanamayan faiz oranlarındaki keskin artışlara yanıt vermek için mevcut tüm araçları kullanma konusundaki güvenilir taahhüdünden kaynaklanan kredi desteğini de dikkate alıyor. Bu, ülkenin çok yüksek seviyelerde likidite stresine maruz kalmasını sınırlıyor.
İtalya’nın CIS-3’ü, ESG hususlarının mevcut derecelendirme üzerinde sınırlı bir etkisi olduğunu, zamanla daha büyük olumsuz etki potansiyeli bulunduğunu gösteriyor. Bu, sosyal risklere yüksek maruz kalma ve şoklara yanıt verme konusunda genel olarak güçlü bir kapasite sağlayan genel olarak sağlam yönetişimi yansıtıyor.
Şu anda varsayılandan daha hızlı mali konsolidasyon, mevcut projeksiyonlardakinden daha düşük bir borç yüküne yol açacak olursa bu olumlu olacaktır. Özellikle vergi sisteminin verimliliği artarsa bu durum daha da olumlu olacaktır. Ulusal Toparlanma ve Dayanıklılık Planı döneminin sonundan sonra yapısal reformların uygulanmaya devam etmesi, işgücü piyasasındaki katılıkları ele almaya başlayarak ve iş ortamını iyileştirerek İtalya’nın düşük potansiyel büyüme oranını yükseltirse, bu da daha yüksek bir derecelendirmeyi destekleyecektir.
Pozitif görünüm göz önüne alındığında, öngörülebilir gelecekte bir derecelendirme düşüşü olası değildir. Bununla birlikte, temel senaryo durumunda olduğundan daha yüksek bir borç yüküne yol açan beklenenden daha kötü mali sonuçlar, görünümü tekrar durağana çevirebilir. Somut reform momentumunun eksikliği belirtileri de durağan bir görünüme geri dönüşe neden olabilir. Temel varsayım olmasa da, NATO üyelerini içeren Ukrayna’daki savaşın tırmanması, derecelendirme üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturacaktır.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.