Haber

Demirtaş: Cumhurbaşkanlığı adaylığı teklifim gerekçe gösterilmeden reddedildi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Çarşamba günü Twitter hesabından yaptığı açıklamada aktif siyaseti “bu aşamada” bıraktığını belirterek, Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Türkiye’nin ” daha otoriter, yoksul, kutuplaşmış ve dışa daha bağımlı bir ülke olacağını söyledi.

Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Demirtaş, artı gerçek Gazeteden İrfan Aktan’a verdiği röportajda, seçimlerden sonra sonuçlar ne olursa olsun aktif siyasi çalışma yapmayacağını HDP Genel Merkezi’ne aylar önce belirttiğini söyledi. Partisine yönelik eleştirilerinin “tamamen iyi niyetli, yapıcı ve katkı sağlama amaçlı” olduğunu vurgulayan Demirtaş, “Kimse benim eleştirilerimi HDP’yi yıpratmak için kullanmasın. Ben HDP’liyim ve öyle olmaya da devam edeceğim. . Bunu herkesin iyi bilmesini istiyorum.”

Sonuçlara hem üzüldüm hem de kızdım.

Selahattin Demirtaş, seçimlerin ardından sonuçları beklemediğini, hem Yeşil Sol Parti’nin hem de Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan daha fazla oy beklediğini belirterek, “Hem sonuçlara üzüldüm, hem de üzülüyorum. Seçim gecesi muhalefetin dağınık imajına kızgınım.” Seçimin asıl kazananının Kılıçdaroğlu olduğunu belirten Demirtaş, hilelerle, yabancı oylarla ve sonradan vatandaş yapılanların oylarıyla iğnenin Erdoğan’a çevrildiğini belirtti. Seçim sürecinin demokrasi ve millet iradesiyle hiçbir ilgisi olmadığını savunan HDP Eski Eş Genel Başkanı, “Yaşanan tamamen bir operasyondu” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim zaferinin ardından Ankara’da balkonda yaptığı konuşmada, “Selo’da infaz” sloganlarını hücre arkadaşı Selçuk Mızraklı ile birlikte duyduklarını ve bu tabloya hem güldüklerini hem de “o kalabalığa acıdıklarını” söyledi. Bahçede Orta Çağ görünümü veren bir zayıflığa acımaktan başka yapacak bir şey yok” dedi.

Demirtaş, seçimlerden sonra hükümetin HÜDA-PAR üzerinden Kürt toplumunun “hücrelerine sızmaya odaklanacağını” belirterek, Kürtlerin buna her zamankinden daha fazla direnmesi ve ideolojik bir mücadele ile karşılık vermesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Demirtaş, Kürt hareketinin “vasati önemseyen yöntemi terk edip, binlerce nitelikli insanı göreve davet eden bir modeli hayata geçirmesi” gerektiğini belirterek, “Bütün departmanlardan nitelikli katılım olmadan da atılımlar, emekler verebilirsiniz. genç, kadın, işçi, köylü, işsiz, öğrenci ve orta sınıf dahil.” Yenileme kolay olmayacak. (…) Bence HDP’nin en temel eksikliği bu. Bu elenirse gerisi kolay. Ama bunun ortadan kalkması da yeniden yapılanma hamlesinin samimiyetine ve başarısına bağlıdır. Özetle yeniden yapılanmayı ana gündem yapmalıyız” dedi.

“Cumhurbaşkanlığı adaylığım reddedildi”

Emek ve Özgürlük İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı gösterememesiyle ilgili olarak Demirtaş, HDP Genel Başkanlığı için aday olmaya hazır olduğunu belirterek, seçimi ikinci tura bırakabileceklerini ve demokratik hamlelerle daha başarılı olabileceklerini belirtmiş ancak bu öneri reddedilmişti. herhangi bir sebep göstermeden.

Toplumsal ve siyasi mücadeleyi bir an önce örgütleyip önderlik etmeleri gerektiğini belirten Demirtaş, “Yani partilere ve Meclis’e sıkışan muhalefet anlayışından bir an önce vazgeçilmeli ve tüm sivil siyaseti ön plana çıkaran toplumsal çabayı esas almalıyız. mitinglerden yürüyüşlere, grevlerden boykotlara çaba teknikleri… Arkadaşımızın direnişinin temel dayanağı halkımızın mücadelesidir.”

HÜDA PAR gerçeği

Demirtaş, Cumhur İttifakı bileşeni olarak Meclis’e giren HÜDA-PAR’la ilgili olarak, devletin Kürt coğrafyasında bu partiyi uzun süredir desteklediğini belirterek, “HÜDA-PAR, iktidara gelmeyen yerlere girmeye çalışıyor. AKP yıprandığı için giremiyor.” . HÜDA-PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu’nu da davet eden Demirtaş, “Zekeriya Bey’i avukatlık yıllarımdan tanıyorum ve kendisine belirtmek isterim ki Kürt eli, Mustafa Destici’nin eline değmez ki siz de onun yanındasınız. Saray bahçesinde bir Kürt siyasetçi için idam sloganları atarken tutun, “Bugün gidip tutmanız gereken el, Meclis’teki HDP’li milletvekillerinin elidir. Kirli oyunlara itibar etmeden hiçbirimiz halkımızın çıkarlarını gözetmemeliyiz. Umarım bu mesajlar tarihsel önemi açısından cevaplanır.”

DW / ET, İngiltere

DW Türkçe’ye VPN ile nasıl erişebilirim?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu