Haber

Almanya: İşçi göçünü kolaylaştıran yasa Parlamento tarafından kabul edildi

Nitelikli yabancı işgücü için Almanya’yı daha cazip hale getirmeyi amaçlayan yeni göç yasasına ilişkin taslak, Federal Meclis’te yapılan oylama sonucunda onaylandı.

Tasarım; Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti’den (FDP) oluşan koalisyon hükümetinin milletvekillerinin oylarıyla meclisten geçti.

Federal Meclis’teki oturumda 388 milletvekili yasa tasarısı lehinde oy kullandı. 234 milletvekili aleyhte oy kullanırken, 31 milletvekili çekimser kaldı.

Muhalefetteki muhafazakar Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinden milletvekilleri, vasıfsız işçilerin Almanya’ya girişini kolaylaştıracağını iddia ettikleri bu yasa tasarısına karşı oy kullandı.

Sağcı popülist Almanya İçin Alternatif (AfD) Partisi’nden milletvekilleri de aleyhte oy kullandı.

Hükümet, söz konusu yasa ile istihdam piyasasındaki kalifiye eleman eksikliğini gidermeyi amaçlıyor.

YASALARIN GETİRDİĞİ YENİLİKLER

AB üyesi olmayan ülkelerden gelen ve üniversite eğitimini tamamlamış kişilere verilen özel oturma izni anlamına gelen AB Mavi Kart alma şartları değişti.

Mavi Kart ile Almanya’ya gelecek üniversite mezunlarından alınması gereken asgari brüt gelir aylık 3.500 Euro’ya düşürülmüştür. Mavi Kart sahiplerinin patron değiştirmesi, aile birleşiminden yararlanması ve AB’de daimi ikametgah alması da kolaylaştırılmıştır.

Kanun aynı zamanda nitelikli personelin “herhangi bir nitelikli mesleği”, yani asıl nitelikleri dışında bir mesleği icra etmesine de izin vermektedir. Örneğin büro yönetimi alanında çalışma vizesi alan nitelikli bir çalışan, lojistik alanında da nitelikli çalışan olarak istihdam edilebilmektedir. Bilişim uzmanları ise diğer niteliklerini kanıtlamaları halinde üniversite diploması olmadan AB Mavi Kart sahibi olabilecekler.

YABANCI DİPLOMALI KİŞİLER İÇİN PUAN SİSTEMİ

Yurtdışında en az iki yıllık mesleki eğitim veya üniversite mezunu olanlara puan sistemine dayalı “Fırsat Kart” uygulaması uygulanacaktır. Örnek bir model zaten Kanada’da kullanılıyor. Fırsat Kartına başvurmak için karşılanması gereken kriterler arasında dil becerileri, iş deneyimi, yaş ve Almanya bağlantıları yer alır. Fırsat Kartı, göçmenlere deneme çalışması veya yarı zamanlı istihdam için fırsatlar sunmayı amaçlamaktadır.

OTURMA İZİNLERİNDE DAHA FAZLA ESNEKLİK

Almanya’ya turist vizesi ile gelen ancak burada iş bulan kişiler artık ülkelerine dönüp çalışma izni için yeniden işlem yapmak zorunda kalmayacak. İş arayan kişi, kanunda belirtilen niteliklere uygun bir iş teklifi aldığında doğrudan Almanya’da çalışmaya başlayabilecektir.

Almanya’daki İkamet Yasası, ülkede ikamet edebilmek için her zaman belirli bir amaç için vize gerektiriyordu. Örneğin, Almanya’ya turist vizesi ile giren ve kısa süre içerisinde Almanya’da iş teklifi alan bir kişinin ülkeyi terk etmesi ve amaca yönelik yeni bir vize başvurusunda bulunması gerekiyordu.

DAHA FAZLA EĞİTİM GÖÇÜ

Koalisyon hükümeti ayrıca eğitim göçünü, yani mesleki eğitim veya yüksek öğrenim için Almanya’ya gelme ve kalıcı olarak kalma olasılığını güçlendirmek istiyor. Bunun için örneğin yabancı öğrencilerin geçimlerini sağlamak için Almanya’da stajyer olarak çalışmalarına izin verilmesi mümkün olacaktır.

Ayrıca, öğrenim yeri aramak amacıyla Almanya’da ikamet etme koşulları da basitleştirildi. Bu kapsamda ikamet izninin verilebileceği azami yaş artırılmıştır. Oturma izni için azami kalış süresi de dokuz aya çıkarıldı.

NİTELİKLİ ÇALIŞANLAR İÇİN AİLE BİRİMİ

Yurt dışından gelen nitelikli çalışanlar için aile birleşimi imkanları genişletilmiştir. Mart ayında oluşturulan yasa tasarısı yalnızca “çekirdek aile” birleşimine izin veriyordu. Ancak daha sonra yapılan güzelleştirmelerle yasa tasarısının son taslağında yabancı nitelikli işçinin anne babasının da Almanya’ya gelebilmesi için haklara yer verildi.

MÜLTECİLER İÇİN DAHA FAZLA FIRSAT

İşlemleri devam eden sığınmacılar, yasa tasarısının onaylanması halinde mesleki eğitimlerine başlama olanağına sahip olacak. Ancak bu, sistematik olmayan göç için “sahte teşvikler” yaratmamak için geriye dönük olarak mümkün olacak ve bu fırsat yeni sığınmacılara verilmeyecektir. Yasaya göre bu imkandan sadece 29 Mart 2023 tarihinde iltica süreci devam edenler yararlanabilecek. (DW Türkçe)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu